Ενημέρωση / Δελτία Τύπου / 34 νέα ηλεκτρικά και «έξυπνα» ποδήλατα στην Καρδίτσα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

34 νέα ηλεκτρικά και «έξυπνα» ποδήλατα στην Καρδίτσα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021
34 νέα ηλεκτρικά και «έξυπνα» ποδήλατα στην Καρδίτσα  με  χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Αναβάθμιση συστήματος διαχείρισης και επέκτασης χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων»,  προϋπολογισμού 199.751,6 ευρώ, με δικαιούχο και φορέα λειτουργίας το Δήμο Καρδίτσας. Το έργο εντάσσεται στην εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας με τίτλο «Καρδίτσα Πόλη για να ζεις» και οδηγεί στην αναβάθμιση του λογισμικού του υπάρχοντος αυτοματοποιημένου συστήματος αλλά και στην προμήθεια 34 νέων  κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

 

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε σε ένα έργο με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που ενισχύει την κουλτούρα της αστικής μετακίνησης με οικολογικό πρόσημο και αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης της Καρδίτσας που έχει συνδεθεί με το ποδήλατο και έχει βραβευτεί  για μια σειρά δράσεων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Αναβαθμίζουμε το σύστημα πρόσβασης στα κοινόχρηστα ποδήλατα, με την χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα χωρίς την αναγκαστική επίσκεψη στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου  και επιπλέον προμηθευόμαστε 34  νέα ηλεκτρικά ποδήλατα με πρόβλεψη για τη μετακίνηση ατόμων με αναπηρίες αλλά και για μεταφορά φορτίου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

«Η άριστη συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό καθημερινά αποδίδει καρπούς προς όφελος των πολιτών της Καρδίτσας» δηλώνει ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος. «Η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης και επέκτασης κοινόχρηστων ποδηλάτων είναι ένα έργο που εκκινεί από το πρόσφατο παρελθόν της πόλης και μας πηγαίνει κατευθείαν στο μέλλον. Η αναβάθμιση του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων κάνει την Καρδίτσα ακόμη πιο φιλική στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, κάνει την πόλη μας περισσότερο «πράσινη» και

περισσότερο ελκυστική για όσους αναζητούν νέες εμπειρίες στο χώρο αυτό. Βάζει την Καρδίτσα στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από την προώθηση της ποδηλατικής κουλτούρας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Αγοραστό για την ένταξη του έργου και είμαι βέβαιος ότι με τη συστηματική δουλειά που γίνεται μεταξύ Δήμου Καρδίτσας και Περιφέρειας Θεσσαλίας σύντομα θα έχουμε και νέες θετικές εξελίξεις».

 

 

 

 

Το έργο

Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με δύο  υποέργα :

-Το 1ο υποέργο που αφορά στην αναβάθμιση του λογισμικού του υπάρχοντος αυτοματοποιημένου συστήματος κοινοχρήστων ποδηλάτων, περιλαμβάνει την προμήθεια  των εξής:

- 70 ηλεκτρονικές κλειδαριές ποδηλάτων με ενσωματωμένο σύστημα GPS/GPRS

- 1 εφαρμογή ενοικίασης ποδηλάτων σε iOS και Android

- 70 άδειες χρήσης λογισμικού ελέγχου ηλεκτρονικών κλειδαριών για 1 έτος

- Τηλεπικοινωνιακά κόστη / κάρτες SIM κλειδαριών διάρκειας 1 έτους

- 51 LCD οθόνες ηλεκτρονικών βάσεων,

- 2.000 ηλεκτρονικές κάρτες ταυτοποίησης χρηστών

- Αυτοκόλλητα / σήμανση σταθμών και ποδηλάτων

-Το 2ο υποέργο που αφορά στην προμήθεια νέου συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων περιλαμβάνει  τα εξής:

- 23 ηλεκτρικά ποδήλατα δημόσιας χρήσης

- 9 ηλεκτρικά ποδήλατα μεταφοράς φορτίου (cargo)

- 2 ηλεκτρικά ποδήλατα ΑμΕΑ

- 12 μπαταρίες ηλεκτρικών ποδηλάτων δημόσιας χρήσης

- 1 εφαρμογή ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων σε iOS και Android

- 1 εφαρμογή ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων cargo σε iOS και Android

- 1 εφαρμογή ενοικίασης ηλεκτρικών ποδηλάτων ΑμεΑ σε iOS και Android

- 34 άδειες χρήσης λογισμικού διαχείρισης του συστήματος διάρκειας 1 έτους

- Τηλεπικοινωνιακά κόστη / κάρτες SIM κλειδαριών διάρκειας 1 έτους

Οφέλη

Με το έργο αυτό, αναβαθμίζεται το υπάρχον σύστημα μίσθωσης των κοινοχρήστων ποδηλάτων και τα υπάρχοντα ποδήλατα του Δήμου Καρδίτσας μετατρέπονται σε έξυπνα ποδήλατα, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα, με ενσωματωμένο σύστημα GPS / GPRS, τα οποία θα δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο λογισμικό ελέγχου του συστήματος για την θέση τους, την κίνησή τους και την στάθμευσή τους. Επίσης πρόσβαση στα ποδήλατα θα μπορεί πλέον να αποκτήσει κάποιος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με την χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και με χρέωση της πιστωτικής/χρεωστικής του κάρτας, χωρίς την αναγκαστική επίσκεψή του στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου για την παραλαβή της κάρτας από το προσωπικό κατά τις εργάσιμες ώρες και μέρες.

Επίσης η προμήθεια των είκοσι τριών (23) ηλεκτρικών ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, θα προσφέρει στους πολίτες ένα σύγχρονο εργαλείο μετακίνησης, που θα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και του θορύβου εντός της πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην βελτίωση της υγείας των πολιτών. Παράλληλα, το ποδήλατο θα μπορέσει να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των επισκεπτών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα και να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Τα ποδήλατα για ΑμΕΑ θα αποτελούν ειδικές κατασκευές που θα επιτρέπουν την μεταφορά ενός χρήστη με κινητικές δυσκολίες που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο με τον συνοδό του. Θα περιλαμβάνουν δύο θέσεις, μια θέση για τον χρήστη με κινητικές δυσκολίες και το αμαξίδιό του στο μπροστινό μέρος του ποδηλάτου και μια θέση για τον συνοδό του ο οποίος και θα ποδηλατεί. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα και σε άτομα με αναπηρία να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου.

Ο Δήμος με την απόκτηση των ηλεκτρικών ποδηλάτων μεταφοράς φορτίου (cargo) στοχεύει στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος, να καλύψει α) μέρος των αναγκών για τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αποφυγή της χρήσης οχημάτων στην πόλη και β) μέρος των αναγκών μετακίνησης των πολιτών - ταξιδιωτών με τις αποσκευές τους από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καρδίτσας και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καρδίτσας προς το κέντρο της πόλης και το αντίθετο.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων μέσω της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας και της ασφάλειας κυκλοφορίας, της μείωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων και της ανάκτησης των δημόσιων χώρων που είναι τώρα κατειλημμένοι από το αυτοκίνητο. Τέλος αναμένεται να περιοριστεί η εκπομπή Διοξειδίου του Άνθρακα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα