Ενημέρωση / Δελτία Τύπου / Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι

Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022
Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι
Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι
Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι
Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό  αποδόθηκαν στην Δι
slider_photo
slider_photo
slider_photo
slider_photo
Ένα νέο τουριστικό κεφάλαιο με τεράστια πραγματική και συμβολική υπεραξία για την Αμαλιάπολη Αλμυρού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλη τη χώρα ανοίγει η απόδοση στην κοινωνία, των  τριών  επισκέψιμων  Υποθαλάσσιων Μουσείων στον Δυτικό Παγασητικό.

Πρόκειται για τα ναυάγια στο ακρωτήριο Γλάρος,  στον όρμο των αρχαίων Νηών ,εκεί  απ όπου η παράδοση θεωρεί ότι απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την Τροία, στη νήσο Κίκυνθο και στον όρμο Τηλέγραφος.

Τα εγκαίνια των Υποθαλάσσιων Μουσείων τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.  Την υποθαλάσσια  κορδέλα   έκοψε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός   που καταδύθηκε στο βυζαντινό ναυάγιο της Κικύνθου, σε βάθος 11 μέτρων, στα ανατολικά του όρμου της Αμαλιάπολης.  Στην εκδήλωση παρέστησαν ο  σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  κ. Ιγνάτιος, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος,  η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο Γ.Γ. Δημοσίων  Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Λιούπης, Κώστας Μαραβέγιας, ο εκπρόσωπος  της Γενικής Διευθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαικής Επιτροπής για τη Θεσσαλία  Γιάννης Σολομονίδης,  εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  είναι η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στη χώρα   που διαθέτει ένα πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων από τους κλασικούς, ελληνιστικούς, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους,  που συνθέτουν ένα Ολοκληρωμένο Υποθαλάσσιο Πάρκο  Επισκέψιμων  Ενάλιων Χώρων για τους αυτοδύτες. Για πρώτη φορά στη χώρα   δημιουργήθηκε  μια σειρά από καινοτόμες υποβρύχιες διαδρομές, αποκλειστικά  για δύτες. Ειδικά tablets,  χρησιμοποιούνται   κάτω από το νερό για  πλοήγηση στους  αρχαιολογικούς χώρους,  με πληροφορίες για την κατανόηση της ενάλιας αρχαιολογίας και της βιολογίας του θαλάσσιου χώρου. Επιπλέον, αναπτύχθηκε  ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας, έτσι ώστε ακόμη και οι επισκέπτες που δε μπορούν να καταδυθούν, να   έχουν τη δυνατότητα μια εικονικής βουτιάς  και εξερεύνησης στα ναυάγια,  στα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού  που λειτουργούν στη στεριά.

 

Δείτε όλη την τελετή εδώ: https://youtu.be/XUuIrnIlHu8
 

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού: Είμαστε στην Αμαλιάπολη ή Μιτζέλα. Και τα δύο τοπωνύμια είναι εξίσου σημαντικά γιατί και τα δύο αποδίδουν τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή αυτού του τόπου. Είναι ένας τόπος που μαρτυρά τη μεγάλη ιστορική διαχρονία του τόπου, της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας συγκεκριμένα, εδώ και χιλιετίες μέχρι σήμερα. Όταν το 2019 αναλάβαμε τη διαχείριση και την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπονήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο. Ένας από τους άξονες του σχεδίου αυτού ήταν όχι μόνο να προστατεύσουμε, αυτό αποτελεί εξάλλου το συνταγματικό καθήκον του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά να αναδείξουμε και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι ο πολιτιστικός πλούτος κάθε περιοχής, είναι ένα στοιχείο που όταν αναδειχθεί μας κάνει υπερήφανους. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας. Και είναι και ένα στοιχείο που προσδίδει τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την περιοχή. Τα ναυάγια υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το θέμα είναι πώς αυτά θα μπορέσουν να γίνουν επισκέψιμα και πώς θα αποδοθούν στην κοινωνία. Πολλοί υποσχέθηκαν, αναγνωρίζω ότι μπορεί να υπάρχει η αγαθή προαίρεση σε πολλούς και για πολλά, ωστόσο, σημασία έχεις ποιος μπορεί να διαχειριστεί την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Σήμερα, λοιπόν, μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδίδουμε τρία ναυάγια, τρεις υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους που μαζί με την Αλόννησο έρχονται να συνθέσουν ένα πάρκο, ένα ευρύτερο χώρο αναψυχής, παιδείας και καταδυτικού τουρισμού. Το Κέντρο εικονικής πραγματικότητας προσφέρει ενημέρωση και την εμπειρία της εικονικής κατάδυσης, ενώ προσφέρουμε τα κίνητρα για τη δημιουργία καταδυτικών παρόχων που προσφέρουν τα απαραίτητα σε εκείνους που θέλουν να καταδυθούν και εν συνεχεία με την εποπτεία και την καθοδήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού μπορούν να απολαμβάνουν αυτή τη μοναδική εμπειρία. Τα συγκεκριμένα ναυάγια είναι σχετικά ρηχά, οπότε είναι εύκολη η κατάδυση ακόμα και για τους αρχαρίους, οπότε επί της ουσίας καθίστανται προσιτά σε όλους. Για το Υπουργείο Πολιτισμού βασικός στόχος είναι, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε το 2020 για τα υποθαλάσσια ναυάγια, να προστατεύσουμε τα ίδια τα μνημεία. Για αυτό η Εφορεία είναι πάντοτε κοντά. Δεύτερος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε απολύτως την ασφάλεια των καταδυόμενων, για το οποίο φροντίζουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις αρμόδιες Αρχές, και τρίτος να προβάλλουμε, -και εδώ η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον ΕΟΤ είναι καθοριστική- το έργο που υλοποιούμε και αποδίδουμε ως τουριστικό και αναπτυξιακό προϊόν. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στον Δήμαρχο Αλμυρού και στους συνεργάτες του, να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, και στο πρόσωπό του τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τη Διαχειριστική Αρχή για όλη τη συνεργασία, και στο πρόσωπο του Δημήτρη Σκάλκου, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης που μας βοηθάει υποστηρίζοντας όλο το πλαίσιο για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού: Τρία νέα υποβρύχια μουσεία, της Κικύνθου, του Ακρωτηρίου Γλάρος και του Ακρωτηρίου Τηλέγραφος αποδίδονται από σήμερα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στους διεθνείς μας επισκέπτες! Προσφέρουν  μια μοναδική εμπειρία,  είτε με  πραγματική κατάδυση στο βυθό του Δυτικού Παγασητικού είτε, για όσους το επιθυμούν με ψηφιακή περιήγηση στα μοναδικά ναυάγια! Και είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα ότι η Θεσσαλία, μία περιοχή η οποία δεν έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη χώρα, έχει όμως μεγάλες ευκαιρίες ενίσχυσης του τουριστικού της προϊόντος με ειδικές μορφές τουρισμού, πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη του ενάλιου  πλούτου της χώρας. Αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι της ζωτικότητας της ελληνικής περιφέρειας! Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να φτάσουμε  στη σημερινή ημέρα. Και καθώς γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει και συνέχεια με περισσότερα μουσεία και καταδυτικές διαδρομές να προσφέρονται, ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία να βρει μιμητές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής ακτογραμμής, για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, στην οποία το Υπουργείο Τουρισμού  συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του: την πλήρη ανάδειξη και του ελληνικού ενάλιου πολιτισμού και  τουρισμού.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα