Ενημέρωση / Δελτία Τύπου / Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο  με χρηματοδότηση  2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο  με χρηματοδότηση  2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών στο Βόλο  με χρηματοδότηση   2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


 

 

Ακαδημία Εκκλησιαστικών  Τεχνών  δημιουργείται στο Βόλο με χρηματοδότηση ύψους  2.067.080 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογράφει Προγραμματική Σύμβαση  με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος  και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο για την ανακατασκευή του κτιρίου  του πρώην Οικοτροφείου της Ι. Μητρόπολης  στο κέντρο του Βόλου,    το οποίο για  πολλές δεκαετίες στέγασε άπορα παιδιά από την ύπαιθρο της Μαγνησίας για τις εγκύκλιες σπουδές τους και την επανάχρήσή του ως Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.

 

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ένα με την κοινωνία, ένα με τα παιδιά, ένα με τον πολιτισμό , χρηματοδοτώντας και κατασκευάζοντας έργα αγάπης και προσφοράς με κοινωνική συνείδηση και  ανθρώπινο χαρακτήρα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.  «Είμαστε οι πράξεις μας, με πράξεις  μετριόμαστε, στις πράξεις κρινόμαστε πριν από τα λόγια μας. Σε συνεργασία με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος  και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο,  την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις τεχνικές μας υπηρεσίες ανακατασκευάζουμε  ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Βόλου και δημιουργούμε ένα σύγχρονο Κέντρο  Πολιτισμού  και Εκπαίδευσης με Σχολές  Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας.  Στόχος είναι η  Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών  να αποτελέσει ένα ζωντανό κύτταρο δημιουργικής απασχόλησης ενισχύοντας το σημαντικό κοινωνικό έργο της Ι. Μητρόπολης και ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης που  να δίνει διέξοδο και  προοπτική, σε πολλούς ανθρώπους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Το πρώην Οικοτροφείο της Ι. Μητρόπολης

Σε οικόπεδο εμβαδού 448,69 τ.μ. στο κέντρο του Βόλου, στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη και Αναλήψεως,  δεσπόζει ένα τετραώροφο κτίριο, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που κατασκευάστηκε από την Διοίκηση Μηχανικού του Στρατού και για πολλές δεκαετίες στέγασε άπορα παιδιά από την ύπαιθρο της Μαγνησίας για τις εγκύκλιες σπουδές τους σαν μαθητικό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Τώρα πλέον που δεν υπάρχει η ανάγκη λειτουργίας μαθητικού Οικοτροφείου, το κτίριο πρόκειται να λειτουργήσει ως  σύγχρονο κέντρο πολιτισμού με τη μορφή  Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, στεγάζοντας Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Σχολή Βυζαντινής  Αγιογραφίας.

Το κτήριο είναι νομίμως υφιστάμενο,  έχει συνολικό εμβαδόν 1.457,97 τ.μ. και αποτελείται από:  ημιϋπόγειο : 426,61τ.μ. ισόγειο : 417,31τ.μ. Α’ όροφο : 417,31τ.μ.  και Β’ όροφο : 196,74τ.μ. με δώμα ορόφου : 220,57τ.μ.

Οι εργασίες που απαιτούνται για την επανάχρηση του κτηρίου είναι :

-Η ενίσχυση του φορέα

-Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επενδύσεις

-Επιχρίσματα και χρωματισμοί

-Νέες εγκαταστάσεις Η/Μ

-Ανελκυστήρας προσωπικού

Για την επανάχρηση του κτηρίου εκδόθηκε η με Α/Α290758 Οικοδομική Άδεια που περιλαμβάνει:

-την αλλαγή χρήσης του κτηρίου από Οικοτροφείο σε Εκπαιδευτήριο.

- την ολοκλήρωση της ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του κτηρίου.

- τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία χώρων σύμφωνα με την μελέτη

Η Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών περιλαμβάνει:

- στο ημιυπόγειο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 118,14τ.μ., δύο αίθουσες

χορωδίας και το γραφείο Συνδέσμου Ιεροψαλτών.

- στο ισόγειο, χώρο αναμονής των επισκεπτών, ένα παρεκκλήσιο, το γραφείο διεύθυνσης και συσκέψεων και  5 αίθουσες διδασκαλίας χορωδίας.

-στον Α όροφο, αίθουσες διδασκαλίας, προετοιμασίας και συντήρησης αγιογραφίας καθώς και γραφείο καθηγητών και διευθυντή.

- στον Β όροφο, το παιδικό τμήμα διδασκαλίας αγιογραφίας με την χρήση του δώματος σαν αυλή.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν δεν μεταβάλουν τα πολεοδομικά στοιχεία του κτιρίου (κάλυψη, δόμηση και όγκο) και επίσης δεν τροποποιούν τις κύριες όψεις του.

Πρόσφατα Δελτία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα