Ενημέρωση / Δελτία Τύπου / Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας

Κυριακή 07 Απριλίου 2024
Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας
Πρώτη εκδήλωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας
slider_photo
slider_photo
Ανοιχτή διαβούλευση για το μέλλον
του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας

Με την  έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα    «Γεωργική και Κτηνοτροφική Ανάπτυξη Θεσσαλίας – Προβλήματα- Προοπτικές»  το Σάββατο 6 Απριλίου  ,η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με  το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας  ξεκίνησαν επίσημα την διαβούλευση για την   Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τον Daniel, με έμφαση στην προστασία της παραγωγής και της περιοχής από την ξηρασία και τις πλημμύρες. Ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας , ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας,  επεσήμανε  ότι πρακτικά τώρα ξεκινά η διαβούλευση για το μέλλον της Θεσσαλίας η οποία πρέπει να γίνει με  σοβαρότητας και τόνισε ότι η περιφέρεια θα πραγματοποιήσει  άλλες  τέσσερις  εκδηλώσεις  σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέχρι τις 2 Μαΐου.  Ο κ. Κουρέτας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαβούλευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση στη βάση του σχεδίου της ολλανδικής εταιρείας HVA το οποίο – όπως  είπε – έχει ένα ενδιαφέρον, αλλά αναρτήθηκε στη σελίδα της κυβέρνησης στα «αγγλικά» χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής να το μελετήσουν, αλλά και στους ίδιους τους συντάκτες του να αξιολογήσουν τα σχόλια όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη που έκανε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με «Νέοι Δρόμοι στην Καινοτομία στην Π.Ε. Καρδίτσας» την οποία ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετική και η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για την βελτίωση της καλλιέργειας του βάμβακος  ώστε να αυξηθεί  η υπεραξία του προϊόντος, αλλά και των «μικρών καρπών» των σιτηρών και πολλών ακόμα προϊόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Κατέληξε δε μιλώντας γιο τον …Ξέρξη ο οποίος από τότε που εκστράτευσε στην Ελλάδα είχε δει τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Δημήτρης Λεωνίδας  και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενούς  Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτρης Τσέτσιλας.

Στις ομιλίες τους, διακεκριμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων; καταξιωμένοι ερευνητές Ινστιτούτων, εκπρόσωποι ο  παραγωγικών φορέων και   στελέχη της αγοράς . ανέπτυξαν  διεξοδικά τα κυρίαρχα θέματα,   όπως  το μέλλον του βαμβακιού σε συνδυασμό με την  επαπειλουμένη ξηρασία λόγο κλιματικής  αλλαγής ,  τις προοπτικές όλων των άλλων καλλιεργειών  με αναφορά  στα επενδυτικά προγράμματα και στην ανάπτυξη  νέων τεχνολογιών για  την καλλιεργητική  διαδικασία, της μεταποίησης  και το ζήτημα της   ενέργειας  ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης  αφού εξήρε την πρωτοβουλία της  Περιφέρειας να  ξεκινήσει αυτή τη σημαντική   διαβούλευση τόνισε ότι  το ολλανδικό σχέδιο  συνιστά προσβολή  καθώς  μεταξύ άλλων απουσιάζει –όπως είπε -το πιο σημαντικό   δηλαδή  η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη. Όπως είπε  το σχέδιο  έχει δεχτεί  ήδη  επιστημονική απόρριψη  και προκάλεσε αντιδράσεις από τον αγροτικό  κόσμο  ειδικά   για τη «στοχοποίηση» του βαμβακιού.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Λιακούλη    χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική  την πρωτοβουλία της Περιφέρειας  για τη διαβούλευση και την  επιχειρούμενη  επιτέλους  σύνδεση της επιστήμης με την παραγωγή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 7 μήνες μετά  τις πλημμύρες δεν έχει σοβαρό σχέδιό για την ανασυγκρότηση της  Θεσσαλίας που αποτελεί  τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση.  απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης& Τυρνάβου κ.κ.  Ιερώνυμου,   ο Ελλογιμώτατος καθηγητής κ, Σωτήριος Μπαλατσούκας, ο  αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  κ. Ευθύμιος Προβίδας  ο αντιπρόεδρος  του ΣΘΕΒ  καθώς   και ο αναπληρωτής Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Καλαμπαλίκης .

Στην διημερίδα, παρευρέθηκαν ,  εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών φορέων , συλλόγων, και Συνεταιρισμών  ενώ τις εργασίες συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Γ. Κολλάτος. Η διημερίδα συνεχίστηκε   και σήμερα Κυριακή   με επίκεντρο  την Κτηνοτροφία και την Αλιείαι στην αίθουσα   του Περιφερειακού Συμβουλίου ( Καλλισθένους & Θεοφράστου) .

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναζήτηση σε Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Διακηρύξεις-Προκηρύξεις, Γεωργικά Θέματα, Εξυπηρέτηση Πολιτών, Έργα