Συνέντευξη Προέδρου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017
«Tολμηρή, ριζοσπαστική αποκέντρωση με πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση»

Αναγκαία και εφικτή είναι μια «τολμηρή, ριζοσπαστική αποκέντρωση με πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση» τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει του Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Κ. Αγοραστός υπογραμμίζει ότι «όσο πιο ισχυρές είναι οι Περιφέρειες τόσο πιο ισχυρές είναι οι τοπικές κοινωνίες». Αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη αλλαγή από το υπουργείο Εσωτερικών του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ότι είναι «επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση» ωστόσο σημειώνει πρέπει να προηγηθεί η μεταρρύθμιση στο κράτος, «αλλιώς, βάζουμε το κάρο μπροστά απ" το άλογο».
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατηγορεί επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης. «Είναι ξεκάθαρο, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν δείχνει να έχει καμία επεξεργασμένη πρόταση, δεν δείχνει να έχει ούτε καν την καλώς εννοούμενη φιλοδοξία να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες. Περιορίζεται μόνο να μιλά για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κ. Αγοραστού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βέλλα

Ερ. Την Παρασκευή, κύριε πρόεδρε, ξεκινά το ετήσιο συνέδριο σας. Ποιο είναι το διακύβευμα;
Απ. Ριζική, τολμηρή, ριζοσπαστική αποκέντρωση. Μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος. Μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση ώστε η δύναμη των περιφερειών να γίνει δύναμη των πολιτών.
Αυτή θέλουμε και αυτή πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα του κεντρικού κράτους. Αυτή θέλουμε και πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα των αιρετών περιφερειών, ενός θεσμού νέου καθώς μόλις τώρα συμπληρώνει επτά χρόνια ζωής, ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση της κοινωνίας καθώς έχει αποδείξει κατ" επανάληψη την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά του για το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα μας.
Το διακύβευμα, συνεπώς, δεν είναι για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι για τη χώρα:

πλήρες κείμενο