Δήλωση Κώστα Αγοραστού για Τροπολογία ΥΠΠΟ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018
Κ. Αγοραστός: «Με ύποπτη και ύπουλη τροπολογία, επιχειρούν
να πάρουν ετσιθελικά επιπλέον πόρους από τις Περιφέρειες»

«Ενώ το κεντρικό κράτος έχει παρακρατήσει πάνω από 1,8 δις ευρώ από τις Περιφέρειες»

Δήλωση Προέδρου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τροπολογία που κατατέθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Για την τροπολογίαπου κατατέθηκε σήμερα στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και με την οποίαπαρέχεταιηδυνατότητα έκδοσης απόφασηςαπό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη μεταφοράπόρων από τον Προϋπολογισμό των Περιφερειών προς τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την υλοποίηση προγραμμάτων-συμβάσεων της παρ.5 του άρθρου 100 του ν.3852/2010σχετικά με τις αρχαιότητεςκαι την πολιτιστική κληρονομιά εν γένει, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Η τροπολογίαείναι ύπουλη και ύποπτη, ενώ ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά της καθώςό,τιεκχωρείται από το κεντρικό κράτοςστις Περιφέρειεςδεν μπορεί να επιστραφεί.
Σε απλά ελληνικά, με την τροπολογία που παραπέμπει σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρέχεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση με μια απλή υπογραφή Υπουργών να παίρνει με το έτσι θέλω τουςπόρους των Περιφερειών. Κι αυτόενώ το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων έχει ήδη αντιμετωπιστεί από το 2010.
Είναι ξεκάθαρο ότι με την τροπολογία επιδιώκουν
-νααποδυναμώσουν το πιο αποτελεσματικό, δημοκρατικό και συνεννοήσιμο κύτταρο δημοκρατίας και να το μετατρέψουν σε ελεγχόμενοκαιάβουλο θεσμό
-και να μετακυλήσουν το κόστος αποτυχίας του κεντρικού κράτους.
Δεν φθάνει, λοιπόν,που στο Νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ από τους πόρουςσυνολικού ύψους 1,8δις ευρώ που έχει παρακρατήσει το κεντρικό κράτος από τις Περιφέρειες,επιχειρούν να αφαιρέσουν επιπλέον πόρους από την Αυτοδιοίκηση».