Σημεία συνέντευξης του προέδρου ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστού στο ραδιοφωνικό σταθμό alpha 96,5

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018
Κ. Αγοραστός:«Μήπως ο Κλεισθένης 2 έπρεπε να προηγηθείτου Κλεισθένη 1; Οι κυβερνώντεςχάνονται στον χρόνο…»

Σημεία συνέντευξηςτουΠροέδρουτηςΈνωσης Περιφερειών Ελλάδας στο ραδιοφωνικό σταθμόAlpha96,5

«Με βάση τη διάταξη για ψήφιση κάθε έργου χωριστά στο Περιφερειακό Συμβούλιο,εμείς που έχουμε 2.000 έργα, θα πρέπει να ψηφίζουμε 3.000 μέρες…»
«Αν θέλεις να κάνεις κάτι, το κάνεις σωστά: απλή αναλογική πρώτης Κυριακής. Γιατί απλή αναλογική δεύτερης Κυριακής; Μήπως η κυβέρνηση είναι δεύτερης Κυριακής;»


«Αν θέλεις να κάνεις κάτι, το κάνεις σωστά: απλή αναλογική πρώτης Κυριακής. Γιατί απλή αναλογική δεύτερης Κυριακής;Μήπωςη κυβέρνησηείναι δεύτερης Κυριακής;»,σημειώνει μέσω τουAlpha96,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος(ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίαςκ. Κώστας Αγοραστόςενόψει τηςσυζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στην ολομέλεια της Βουλής.
Οκ.Κώστας Αγοραστός διατυπώνει την άποψη πως τοΝομοσχέδιο«δενπεριλαμβάνει ρυθμίσειςγια τη λειτουργίαΠεριφερειών και Δήμων, με βάση τις αρχές της επικουρικότηταςκαι τηςολότητας τωνπράξεων. Δηλαδή να μην γίνεται «μπαλάκι» ο πολίτης όταν θέλει να εξυπηρετηθεί.Αντίθετα,τοΝομοσχέδιομόνοστην απλή αναλογικήαφορά και εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες», προσθέτει.
Σε άλλο σημείο της κριτικής του προς την κυβέρνηση, ο κ.Κ.Αγοραστός διερωτάται«γιατί δεν δίνουντα χρήματα και τους ανθρώπους;την ώρα που υπάρχει πλήρηςυποστελέχωσηκαιυποχρηματοδότησητης αυτοδιοίκησης», ενώσε σχέσημετην αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεωνσημειώνει ότι «για το 2019 το 1-1που έχουνεξαγγείλειστο δημόσιο τομέα,το κάνουν 1-3 για την αυτοδιοίκηση».
«Το είπε και ο Υπουργός: θα γίνεται μοίρασμα των θέσεων»
Ο κ. Κ. Αγοραστός υποστηρίζει ότι «με την απλή αναλογική αυξάνεται το ενδεχόμενο «συναλλαγής»και εξηγεί πως«σήμερασυνεργαζόμαστεμε τις αντιπολιτευόμενες παρατάξειςαλλά τις συνεργασίες τις κάνουν οιπλειοψηφίες, όχι οι μειοψηφίες. Επειδή δεν υπάρχει στο μυαλό η συναλλαγή, ι μπορούνκαι γίνονταισυνεργασίες. Όταν θα υπάρχει στο μυαλό η συναλλαγή,αυτόδεν θαείναι εφικτό», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. παραπέμποντας σε δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ΠάνουΣκουρλέτη:«Μα, το είπε και ο ίδιος ο υπουργός στην Άρτα:θα γίνεται μοίρασμα των θέσεων».
«Για 2.000 έργα θα ψηφίζουμε 3.000 ημέρες»
Είναιχαρακτηριστικό πως μεβάση διατάξεις του “Κλεισθένη 1»,θα απαιτείται έγκριση για το κάθε έργο ξεχωριστά το οποίο θα εντάσσεται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα περιφερειών και δήμων και όχι έγκριση συνολικά επί του τεχνικού προγράμματος, που σημαίνει«εμείς που έχουμε 2.000 έργα, θα πρέπει να ψηφίζουμε 3.000 μέρες. Εκεί πέρα κι αν υπάρχει συναλλαγή»,εκτιμά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ταυτόχρονα, η εξαγγελία του κ. Π.Σκουρλέτηπερί «Κλεισθένη 2», ο οποίος θα περιλαμβάνει βελτιώσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, προκαλεί την αντίδραση του κ. Κ.Αγοραστού, ο οποίος διερωτάται χαρακτηριστικά:«Μήπως ο Κλεισθένης 2 έπρεπε να προηγηθεί του Κλεισθένη 1;Οι κυβερνώντεςχάνονται στον χρόνο».